Yılmaz Tansalıç: Alüminyum silikat ile sağlıklı tarım mümkün
Avrupa'da yıllardır tarımsal ürünler alanında çalışmalarda bulunan Yılmaz Tansalıç, projemlak.com'a özel açıklamalarda bulundu. Belçika'dan çıkartılan ve tarımsal alanlarda kullanılan alüminyum silikat maddesinin sağlıklı tarım adına daha çok alanda kullanılması için uğraş veren Tansalıç, 'Artık çocuklarımız zehirlenmesin istiyoruz' dedi.
Avrupa ve Türkiye'de tarımsal faaliyetlerde bulunan Yılmaz Tansalıç, projemlak.com’a yaptığı açıklamada alüminyum silikat ürünü hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Alüminyum silikat maddesinin çevreye ve bitkiye hiçbir zararı olmadığını ifade eden Tansalıç, “Bu ürünün 150-200 metre derinlikten çıkıyor. Biz sadece elekten geçirip paketliyoruz. Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa Birliği (AB) tarafından verilen uygunluk belgesi var. Bu ürünün özelliği bitkiyi çürütmeden güç vermesidir. Bileşenleri içerikleri doğaldır. Böyle olunca çok fazla kimyasal kullanmıyorsunuz. Kullanılan bölgelerde toprak ıslahına büyük katkı sağlıyor. Tuzlaşmayı ortadan kaldırıyor. İnsanlar sonuçları görünce bize güvenmeye başlıyor.” dedi.
SADECE BELÇİKA'DA ÇIKARTILIYOR
Söz konusu ürünün sadece Belçika’da çıkartıldığını ifade eden Tansalıç, “Keşke ülkemizde çıkan bir ürün olsaydı. Bu ürünün en büyük özelliklerinden birisi de çiftçilerde problem olan meyvelerdeki renk bozukluğu ve ağaçların verimsizliğini önlemesidir. Ağaca aşağıdan güç gelmeyince çiçek dökmeye başlıyor. Bu üründe asıl olan toprağın toprağı ıslah etmesi durumudur. Beş yıl boyunca toprakta kalıyor ve böylelikle toprağı ıslah ediyor.” diye konuştu.
"KÖYLER TOPLANTILAR YAPIYORUZ"
İspanya, Kosova ve İtalya gibi ülkelerde de bayilikler verdiğini ifade eden Tansalıç, Türkiye’de daha çok İç Anadolu Bölgesi’nde pancar ekilen alanlar için ürün sattıklarını Antalya’da da sebze ve meyve ekim alanlarının işletmecileriyle çalıştıklarını ifade etti. Fazla bayilik vermediğini söyleyen Tansalıç, bir araya gelen genç ziraat mühendislerine de yardımcı olduğunu belirtti. Köylerde toplantılar yaptıklarını ifade eden Tansalıç, bu vesileyle çiftçileri bilinçlendirmeye çabaladıklarını sözlerine ekledi. Seralardaki topraklarda da kimyasal kullanıldığını hatırlatan Tansalıç, alüminyum silikat ile bu sorunun da çözüldüğünü ve 3 yıllık bir kullanımın ardından sera toprağında yumuşama olduğunu ve böylelikle toprak değişime gerek kalmadığını ifade etti.
“Kimyasal gübre için ya sulandırmanız gerekiyor ya da yağmur yağması gerekiyor. Alüminyum silikatda böyle değil.” diyen Tansalıç, “Toprakta kalıyor yer altı sularına gitmiyor. Çoraklaşmadan, tuzlaşmadan, yeraltı suyundan tasarruf ediyorsunuz bu ürünle ve veriminiz de yüzde 30-40 oranında artıyor.” diye konuştu.
"ÇOCUKLARIMIZ ZEHİRLENSİN İSTEMİYORUZ"
Tansalıç sözlerini şöyle sürdürdü: Tarım bir ülkenin bel kemiğidir. Yaşamak için yemek yemeniz gerekli. Devlet tarıma eğilim vermeye başladı. Türkiye’de babadan kalan bir çiftçilik var. Atılım yok. Yüzde 60 hala babasından kalan yöntemlerle devam ediyor. Sonra da verim alamamaktan şikayet ediliyor. Toprak da bir insan gibidir. Ona göre davranmak gerekiyor. Topraktaki canlı organizmaları öldürürseniz tatsız ürünler oluyor. Çocukların insanların zehirlenmesini istemiyoruz. Tarımda kullanılan kimyasallar nedeniyle insanlar hasta oluyor. Sonra bu devlet bütçesine ekstra sağlık bütçesi olarak geri dönüyor. Avrupa bunu görerek tarımda sağlıklı üretime ağırlık vermeye başladı.
Mehmet AKSEL- projemlak.com/ ÖZEL HABER